07 jun

Novi proizvodni pogon Koncerna Bambi

Novi proizvodni pogon Koncerna Bambi u Požarevcu, vredan 12 miliona evra u kome će se proizvoditi Plazma keks, počeće da radi u septembru ove godine i omogućiće gotovo dupliranje proizvodnje tog popularnog keksa, najavio je danas direktor Dragan Stajković tokom posete predsednika PKS Marka Čadeža toj kompaniji.

„Fantastična je stvar kada dođete u kompaniju koja, u godini koja nije bila ni malo laka, uspe da poveća izvoz za 15 odsto i kada vidite da kompanija koja je lider kako u Srbiji tako i regionu, polako raste u svetskog lidera kao deo Coca-Cola sistema. Ovo je najveća investicija Coca-Cola sistema ikada, a od septembra biće pušten u rad 10. proizvodni pogon za Bambi proizvode“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS naveo je da je akvizicijom kompanije Bambi, Coca-Cola sistem omogućio kompaniji da od lidera u regionu širi poslovanje na nova tržišta i raste u svetskog lidera. Takođe obišao je i modernu liniju za proizvodnju čuvenih Bambi brendova i posebno naglasio da je ponosan što vidi rešenja iz oblasti robotike koja su proizvod naših mladih stručnjaka. Predsednik PKS je najavio da će Bambi proizvodi uskoro dobiti oznaku „Čuvarkuća“, u okviru projekta PKS „Stvarano u Srbiji“ i takođe najavio da je kompanija Bambi ušla u projekat dualnog obrazovanja za školsku 2021/2022. godinu i pozvao roditelje i decu da se prijave za stručne obrazovne profile -operater u prehrambenoj industriji i prehrambeni tehničar- u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Požarevcu.

Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi, najavio je da će krenuti u izgradnju razvojnog centra koji će omogućiti kvalitetnu edukaciju i sticanje novih znanja srednjoškolaca, studenata, pripravnika. “Prošle godine smo premašili 30.000 tona gotovih proizvoda od čega je bilo 22.000 tona plazme. Kapacitet nove linije će biti 15.000 tona godišnje što će gotovo duplirati našu proizvodnju plazme što je ozbiljna količina”, rekao je Stajković.

Generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija, Svetoslav Atanasov je takođe tokom posete novog proizvodnog pogona istakao, da kompanija Bambi kao deo Coca-Cola sistema, ulaže značajna sredstva u proizvodnju i nova zapošljavanja i naveo da sa akvizicijom kompanije Bambi, poslovni sistem učestvuju sa 0,6 odsto u BDP Srbije.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca ukazao je na značaj kompanije Bambi za lokalnu zajednicu i zapošljavanje, ali i celokupni privredni rast Srbije.

Koncern Bambi ima oko 800 zaposlenih u Požarevcu i Beogradu, godišnje proizvede oko 33.500 tona keksa, izvozi na 22 svetska tržišta, a najviše u regionu i u planu je širenje na tržišta Švajcarske, Austrije, Rumunije, Mađarske.

Mediji