Često postavljana pitanja

 • 1. Zašto je Bambi isključio trans masti iz proizvodnje svojih proizvoda?
  Prateći savremene trendove u proizvodnji konditorskih proizvoda i preporuke o ishrani, Bambi je odlučio da u svojim procesima proizvodnje ne koristi trans masti i time da svoj doprinos brizi za zdravlje potrošača. Medicinska istraživanja pokazuju da postoji jaka veza između srčanih oboljenja i konzumacije trans masnih kiselina. Naime, trans masne kiseline povezuju se sa povećanjem ''lošeg'' LDL holesterola i smanjenjem nivoa ''dobrog'' HDL holesterola u krvi što uslovljava i povećanje rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.
 • 2. Šta su trans masti?
  'Trans masti' je zajednički naziv za nezasićene masne kiseline kod kojih je jedna ili više dvogubih (nezasićenih) veza između atoma ugljenika. U 'trans' geometrijskoj konfiguraciji dva atoma ugljenika vezana su na suprotnim stranama dvogube veze. Iako je u prirodi najzastupljenija 'cis' geometrijska konfiguracija nezasićenih masnih kiselina, male količine trans masti u prirodnom obliku mogu se naći u mesu i mastima preživara i mleku i mlečnim proizvodima. 'Trans' konfiguracija pre svega nastaje hidrogenizacijom 'cis'- nezasićenih masnih kiselina, prilikom industrijske prerade (proizvodnja margarina i drugih čvrstih biljnih masti), kada se dvogube nezasićene veze cepaju i zasićuju vodonikom. Ovim postupkom masne kiseline dobijaju 'trans' svojstva, menjajući pritom i fizička i fiziološka svojstva. Trans masti mogu da budu mononezasićene ili polinezasićene, ali nikada nisu zasićene.
  Cis ili trans pozicija nezasićenih veza u masnim kiselinama (mastima) u značajnoj meri određuje biološku ulogu masne kiseline.
 • 3. Šta je dobar, a šta loš holesterol? Koja je razlika?
  Holesterol je je najrasprostranjeniji lipid (vrsta masti) u našem organizmu koji ima brojne uloge, ulazi u sastav različitih membrana i potreban je za normalno funkcionisanje svake ćelije. Ustanovljeno je da oko 2/3 holesterola nastaje sintezom u organizmu, a 1/3 se unosi hranom.
  Najveći deo holesterola sintetiše se u jetri, a do njegove sinteze može doći u sluzokoži creva i nadbubrežnim žlezdama. Odatle se putem krvotoka transportuje do ćelija organizma. S obzirom da je kao i ostali lipidi (masti) nerastvorljiv u vodi, u krvi se holesterol transportuje pomoću proteina za koje, vezujući se, gradi lipoproteine. Postoji više vrsta ovih lipoproteina a oni se prema gustini dele na:

  - VLDL (engl. Very Low Density Lipoprotein), lipoproteini vrlo male gustine
  - LDL (engl. Low Density Lipoprotein), lipoproteini male gustine
  - HDL (engl. High Density Lipoprotein), lipoproteini velike gustine

  Od svih lipoproteina najzastupljenije su LDL čestice (preko 55 % svih lipida). One su glavni prenosioci holesterola ka perifernim tkivima; najbogatije su holesterolom, tako da se čak oko 70 % ukupnog holesterola u plazmi nalazi u ovim česticama. LDL čestice su sklone promenama (oksidiciji) i vrlo su aterogene. Smatra se da povećan nivo ovih malih, gustih LDL čestica povećava rizik od aterogeneze (stvaranja naslaga na krvnim sudovima koje vremenom dovode smanjenja elastičnosti i njihovog začepljenja). HDL čestice su glavni prenosioci holesterola od perifernih tkiva ka jetri i zato se smatraju zaštitnim. HDL štiti čestice LDL od oksidacije i nastanka kardivaskularnih bolesti. Štetno delovanje holesterola se ispoljava tek kada je u krvi prisutan u znatno većim koncentracijama od normalnih. Povećan unos holesterola hranom utiče na vrednost njegovog nivoa u krvi.
 • 4. Da li su trans masti isto što i zasićene masti?
  Zasićene masti razlikuju se od trans masti po tome što njihove masne kiseline ne sadrže dvostruke (kovalentne) veze. Za razliku od njih trans masti imaju bar jednu dvostruku vezu između ugljenikovih atoma, koja je geometrijski orijentisana tako da zauzima trans položaj (otuda naziv trans masti).
  Zasićene masti nalaze se u prirodnom sastavu namirnica životinjskog porekla (mesa, mleka, masnoće životinjskog porekla), ali neke od njih mogu biti i biljnog porekla. 'Trans' oblik masti nastaje uticajem čoveka (prerada masnoća npr. hidrogenizacijom) pa se u većim količinama nalaze u hidrogenizovanim i delimično hidrogenizovanim mastima – margarinima, proizvodima na bazi margarina, loše proizvedenim biljnim uljima pa i prženoj hrani.
 • 5. Šta je Bambi želeo da postigne isključivanjem upotrebe trans masti u proizvodnji svojih proizvoda?
  Isključivanjem trans masti iz proizvodnje Bambi je želeo da pruži potrošačima zdraviji izbor u odnosu na proizvode koji sadrže trans masti.
  Mi želimo da naši proizvodi budu kvalitetniji i nutritivno vredniji pa u kompaniji stalno unapređujemo proizvodne procese. Proizvodnja proizvoda bez trans masti je samo jedan od njih.
 • 6. Od kada Bambi ne upotrebljava trans masti u proizvodnji svojih proizvoda?
  Pre tri godine počeli smo da sprovodimo raniju inicijativu da iz celokupnog asortimana proizvoda eliminišemo trans masti. Ovaj proces obuhvatio je veliki broj analiza, industrijskih proba, testiranja proizvoda sa različitim vrstama ne trans masti poznatih svetskih proizvođača, pri čemu smo punu pažnju posvetili očuvanju visokog kvaliteta naših proizvoda (kao što se to od nas i očekuje). Brži odgovor na zahteve uvođenja boljih masti od hidrogenovanih nije bio moguć jer za mnoge proizvode nije bilo odgovarajućih na našem tržištu. Iako su ne trans masti bile značajno skuplje, nismo želeli da poskupljujemo naše proizvode.
  Danas se na našem tržištu mogu naći brojni naši proizvodi za čiju se proizvodnju ne koristimo hidrogenovane biljne masti (glavni izvor trans masti) – crna čokolada, tvrde i gumene bombone ... Mlečne čokolade mogu sadržati samo manje količine trans masti koje prirodno potiču iz mlečnih proizvoda.
 • 7. Da li je eliminacija trans masti uticala na ukus i recepturu Bambi proizvoda?
  Uvođenje boljih masti od hidrogenizovanih nije uticalo na promenu ukusa i recepturu naših proizvoda, jer je jedan od ciljeva korišćenja ovih masti bio da se ukus kao obeležje naših proizvoda nikako ne može menjati.
 • 8. Sta znači GDA i čemu služi?
  GDA(Guideline Daily Amount) je smernica koja se nalazi na deklaraciji proizvoda i koja pokazuje kolika je količina energije i nutrijenata prisutna u porciji odabranog proizvoda (hrane ili napitka) i koliko u kom procentu svaka od navedenih količina je deo dnevnih nutritivnih potreba. To je vodič za potrošača koji brine o sebi i koji pomaže da se odabere vrsta i količina namirnica.
  Ukratko GDA je:

  - Vodič za balansiranu ishranu - dnevnu količinu energije i nutrijenata u odabranoj porciji za prosečnu odraslu osobu
  - Informacija 'jednim pogledom' kako bi potrošač lakše razumeo koji je deo nutritivnih potreba zadovoljen izborom namirnice
  - Široko upotrebljiva informacija koju skoro svi veliki proizvođači hrane koriste od kraja 2009. godine, a koju usvajaju i manji proizvođači hrane
  - Zasnovana na činjenicama jer se oslanjaju na preporuke o ishrani Eurodiet naučnog panela koji je uspostavila Evropska Komisija
 • 9. Sada vaša pakovanja sadrže i nutritivne izjave. Šta one znače?
  Nutritivna izjava je tvrdnja da namirnica ima određena nutritivna svojstva. Odnosno nutritivna izjava (tvrdnja) je bilo koja izjava kojom se tvrdi, sugeriše ili navodi na mišljenje da hrana ima posebna povoljna hranljiva svojstva zbog:

  a) energetske vrednosti koju
  – obezbeđuje
  – obezbeđuje u smanjenoj ili povećanoj količini ili
  – ne obezbeđuje, i/ili
  b) hranljivim sastojcima ili drugim sastojcima koje
  – sadrži
  – sadrži u smanjenoj ili povećanoj količini, ili
  – ne sadrži

  Isticanjem nutritivnih izjava na deklaracijama naših proizvoda želeli da pružimo što više verodostojnih informacija potrošačima, kako o našim proizvodima, tako i o njihovom sastavu i sastojcima koje za njih koristimo.
 • 10. Da li smatrate da će vas domaća konkurencija pratiti u trendovima koje pratite?
  Mi pratimo svetski trend u pogledu nutritivnih izjava i GDA označavanja naših proizvoda. Na domaćem tržištu sve je veći broj proizvođača koji prihvataju ovaj način komunikacije sa potrošačima.
  Što se eliminacije trans mast i brige o zdravlju potrošača tiče, očekujemo da će nas konkurencija pratiti, jer potrošač ima pravo da bude informisan na najbolji način.Onog trenutka kada naši konkurenti prepoznaju da potrošači cene naš pristup, poći će istim putem.
 • 11. JOSH! Kupujem od kada se pojavio na tržištu, od nedavno na pakovanju stoji 'ne sadrži veštačke boje'.
          Da li ste vi menjali recepturu proizvoda i da li to znači da je ranije imao veštačke boje?
  Recepturu proizvoda nismo menjali. Uvođenjem ove izjave, želeli smo da skrenemo pažnju našim potrošačima da proizvod nikada nije sadržao veštačke boje i da mu je boja proizvoda prirodna, a ne rezultat dodavanja veštačkih boja.
 • 12. Zašto Bambi nema proizvode pogodne za ishranu obolelih od celijakije?
  Proizvodi bez glutena namenjenih osobama obolelim od celijakije zahtevaju strogo kontrolisane uslove proizvodnje, koja podrazumeva potpuno odvojen prostor od dela proizvodnje gde se koristi pšenično brašno – naša osnovna sirovina. Kako kriterijumi u pogledu sadržaja glutena u 'proizvodima bez glutena' nalažu potpuno obezbeđenje sigurnosti zdravlja ovih potrošača, a kako bi u proizvodnji mogao da postoji rizik da dođe do unakrsne kontaminacije izvorima glutena (pšenica) i proizvoda za obolele od celiakije, odlučili smo se da izbegnemo taj rizik.
 • 13. Koliko je crna čokolada zdrava?
  Crna čokolada je konditorski proizvod koji se pravi od sirovina dobijenih preradom kakaoa, šećera, soje lecitina i vanile. Kakao je ključni sastojak crne čokolade; prirodan je izvor gvožđa, sadrži polifenole, koji su poznati kao jaki antioksidanti, sadrži vitamine B1, B2, B5, B6, folnu kiselinu i minerale K, Mg, P, Cu.
  Preporuka je da se koristi crna čokolada sa što većim % kakao delova.
  Koristi od čokolade temelje sa upravo na polifenolima ali i 'oslobađanju hormona sreće', zbog čega se tvrdi da smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, deluje antidepresivno, ali i kao afrodizijak. Naravno, čokolada ima veliku energetsku vrednost, pa na to treba obratiti pažnju kada se koristi.
  Bambijeva najfinija crna čokolada koristi se i za prelivanje keksa Wellness - pravog predstavnika izbora onih potrošača koji znaju da brinu o sebi i uživaju u dobrom ukusu.
 • 14. Postim. Koje Bambi proizvode mogu da upotrebljavam?
  Bambi je svojim potrošačima koji poste obezbedio raznovrsne proizvode, tako da Vas očekuju:

  Posna Plazma
  Crna čokolada 50 % k.d.
  Crna čokolada 70 % k.d.
  Crna čokolada sa narandžom
  Crna čokolada sa malinom
  Crna čokolada sa višnjom
  Crna čokolada sa aromom minta
  Crna čokolada sa brusnicom i bademom
  Bambi čokolada za jelo i kuvanje
  Zlatni Pek
  Zlatni Pek polučokoladiran
  Zlatni Pek sa medom polucokoladiran
  JOSH slane ribice
  JOSH slane ribice integralne
  JOSH slane perece
  JOSH slani krekeri
  JOSH MIX
  JOSH MIX 4 YOU
  Wellness sa ovsenim pahuljicama
  Wellness sa komadićima čokolade
  Wellness sa suvim grožđem
  Wellness sa lešnikom
  Wellness sa pomorandžom preliven crnom čokoladom
  Wellness žitarice sa medom i jabukama
  Wellness žitarice sa medom i kajsijama
 • 15. Među vašim proizvodima nalaze se i oni koji su pogodni za osobe na postu. Da li je tačno da su posni proizvodi podobni za vegetarijance i obrnuto?
  Vegetarijanac u širem smislu je podeljen na više kategorija:

  1. vegan je osoba koja se hrani isključivo namirnicama biljnog porekla, isključujući čak i med iz svoje ishrane
  2. laktovegetarijanac je osoba koja je pored namirnica bljnog porekla uključila u svoju ishranu i mleko i mlečne proizvode.
  3. ovovegetarijanac je osoba koja konzumira jaja i hranu biljnog porekla
  4. ovolaktovegetarijanac je osoba koja jede jaja, mleko i hranu biljnog porekla
  5. poluvegetarijanac je osoba koja je iz svoje ishrane isključila samo crveno meso (jedu pileće belo meso i ribu)
  6. peskovegetarijanac je osoba koja se hrani ribom i namirnicama biljnog porekla, kao i osoba koja posti, tako da je ovo jedina kategorija vegetarijanskog načina ishrane za koju se može reći da je ekvivalentna sa postom.
  7. vegetarijanci koji konzumiraju samo presnu, termički neobrađenu hranu biljnog porekla.
  8. makrobiotičar je osoba čija se ishrana bazira na celim zrmima mahunarki i žitarica, organski uzgojenoj i nerafinisanoj hrani
  9. frutarijanci jedu samo voće
  10. radikalni frutarijanci jedu samo plodove voća koje je palo na zemlju

  Vegetarijanci svoju ishranu kreiraju u zavisnosti od opredeljanja. Kako među njima mogu postojati velike razlike, napominjemo da je posna ishrana ekvivalentna jedino sa ishranom peskovegetarijanaca, ali u isto vreme uključuje i sve namirnice koje konzumiraju vegani ili frutarijanci (jedu isključivo voće).
 • 16. Ja sam vegan. Koje Bambi proizvode mogu da upotrebljavam?
  Možete upotrebljavati sve proizvode koji u sastojcima na deklaraciji ne sadrže namirnice životinjskog porekla (uključujući i med), a to su:

  Posna Plazma
  Bambi crna čokolada
  Bambi čokolada za jelo i kuvanje
  Zlatni Pek
  Zlatni Pek polučokoladiran
  JOSH slane ribice
  JOSH slane perece
  JOSH slani krekeri
  JOSH MIX
  JOSH MIX 4 YOU
  Wellness Obrok
  Wellness žitarice
 • 17. Ja sam vegetarijanac. Koje Bambi proizvode mogu da upotrebljavam?
  Laktovegetarijanci mogu upotrebljavati sve proizvode koji u spisku sastojaka u deklaraciji sadrže samo namirnice biljnog porekla, mleko i mlečne proizvode, a to su:

  Plazma
  Posna Plazma
  Čoko Plazma
  Plazma dobar start
  Plazma mlevena za decu sa čokoladom
  Wellness integralni keks
  Wellness žitarice
  Wellness Obrok
  Bambi čokolada za jelo i kuvanje
  Poslastina kakao krem tabla
  Yoyo sa rižom
  Bambi crne čokolade
  Bambi mlečne čokolade
  Bambi bele čokolade
  Juhu čokolade
  Juhu barove
  Juhu krem
  Scarlet
  Zlatni Pek
  Zlatni Pek polucokoladiran
  JOSH slane ribice
  JOSH slane perece
  JOSH slani krekeri
  JOSH MIX
  Yo D'oro prelivene napolitanke sa kakaom
  Yo D'oro Prelivene kockice sa kakaom
  Mlečni keks
  Yo D'oro snack sa lešnikom
  Yo D'oro Napolitanke sa lešnikom
  Yo D'oro Napolitanke sa mlekom i lešnikom
  Yo D'oro sendvič keksk sa kremom od čokolade
  Yo D'oro sendvič keksk sa kremom od lešnika
  Yo D'oro sendvič keksk sa kremom od vanile
 • 18. Pošto stoji čaša mleka na nekim od vaših proizvoda, da li to znači da ako pojedem određenu količinu proizvoda da ne moram da pijem mleko?
  Čaša mleka koja se može videti na našim proizvodima pokazuje da proizvod sadrži mleko i da dobrobiti mleka koristimo za naše proizvode. Proizvod kod kojih se se kalcijum nalazi u značajnoj količini, ima na deklaraciji istaknutu ovu informaciju.
 • 19. Šta znači Halal i na čemu se zasniva?
  Prehrambeni proizvod koji nosi oznaku HALAL je proizvod koji ne sme da sadrži nijedan sastojak svinjskog porekla niti alkohol. Ova oznaka ukazuje da proizvod mogu bez smetnje da koriste svi a posebno potrošači islamske veroispovesti.

  Propisano je da se u industriji konditorskih proizvoda ne smeju koristiti:
  - želatin svijskog porekla
  - enzimi i aditivi svinjskog porekla
  - rum, liker ili bilo koja vrsta alkohola

  Ovakav proizvod proizveden je u uslovima proizvodnje i poslovanja koji ispunjavaju HACCP principe bezbednosti hrane i sve zahteve Međunarodnog standarda upravljanja kvalitetom ISO 9001 .
 • 20. Ako prozvod ima Halal sertifikat šta to tačno znači?
  HALAL kvalitet primenjuje se prvenstveno u proizvodnji prehrambenih proizvoda. Da bi zadovoljili zahteve Islamske vere, proizvodi sa HALAL sertifikatom ne smeju imati aditive i emulgatore koji su štetni po zdravlje. Takođe ne smeju imati primese svinjskog porekla. Zabranjen je alkohol, upotreba likera u konditorskim proizvodima i svi aditivi koji se koriste za učvršćivanje proizvoda, a svinjskog su porekla. U praksi to znači da fabrika ne sme alkoholnim sredstvima da dezinfikuje pogon, a u proizvodnji veliku pažnju treba posvetiti aditivima. Ukoliko proizvođač ispunjava sve predviđene uslove, izdaje mu se sertifikat kojim se utvrđuje halal status proizvoda i odobrava upotreba znaka za halal kvalitet na ambalaži.
  Značenje reči 'Halal' je dozvoljeno, odnosno ona označava sve što je po islamskim propisima dozvoljeno ili korisno. Nasuprot tome, imamo termin 'Haram' je sve što je po islamskim propisima čoveku zabranjeno ili štetno po njega, odnosno njegovu okolinu. Da bi neki proizvod bio označen kao Halal, ne sme sadržavati tzv. Haram sastojke.
  Postoji detaljna lista sastojaka koji su Haram, a glavne grupe su:

  • Svinjsko meso i proizvodi od mesa,
  • Krv,
  • Alkohol i svi ostali intoksikanti (opijati i sl),
  • Cigarete, duvan (o ovome postoje razlike u tumačenju),
  • Meso mrtvih/umrlih životinja,
  • Meso životinja koje nisu zaklane u Alahovo ime,
  • Meso životinja koje je zaklao nemusliman (različita tumačenja),
  • Meso životinja mesoždera - (npr. lavovi, tigrovi, hijene, orlovi, zmije),
  • Meso životinja: magaraca, majmuna, slonova, pasa itd.
 • 21. Da li je Bambi menjao recepturu i sastav svojih proizvoda kako bi odgovorio na zahteve Halal standarda?
  Nismo menjali ni sastav ni recepturu originalnih proizvoda da bismo odgovorili zahtevima HALAL standarda. One proizvode u kojima je neizbežno korišćenje alkohola, kao što su to bombone sa ekskluzivnim punjenjima Čari ne bi bile to što jesu bez malog učešća alkohola koji se sadrži u sirovini za punjenje, tako da ih, na žalost ne možemo preporučiti potrošačima koji poštuju Halal standard.
 • 22. Da li Plazma i Wellness goje?
  Sve je pitanje mere i uravnotežene ishrane. Zato na našim pakovanjima u nutritivnim tabelama i na GDA oznakama potrošačima dajemo informacije o energetskoj vrednosti proizvoda, ne samo na 100g već i po komadu keksa.
 • 23. Da li je preporučljivo koristiti Plazmu u ishrani šestomesečne bebe?
  Ishrana šestomesečne bebe treba da bude pod nadzorom pedijatra.
 • 24. Da li je moguće napraviti Plazmu koja bi bila pogodna i za osobe obolele od dijabetesa?
  Proizvodi koji su namenjeni osobama sa dijabetesom ne sadrže dodati šećer. U tom smislu bilo bi potrebno da u Plazmi umesto šećera (saharoza, dekstroza, med) koristimo preporučene zamene (poliole, izomalt). Osobe sa dijabetesom današnju Plazmu mogu koristiti samo u količinama koje su deo ishrane preporučene od strane lekara.
 • 25. Šta znači primenjivati HACCP i po čemu se to razlikuje od ISO standarda?
  ISO 9001 – sistem upravljanja kvalitetom u svim delovima kompanije
  ISO 14001 – sistem upravljanja zaštitom životne sredine
  HACCP ( Hazard Analyse and Critical Control Points) predstavlja internacionalni sistem bezbednosti hrane kojim se identifikuju, analiziraju, kontrolisu i sprecavaju opasnosti po zdravlje koje mogu nastati u procesu proizvodnje i distribucije hrane.
  Opasnost predstavlja biološki ( mikrooganizmi), hemijski ( teski metali, pesticidi, aditivi...) ili fizički agens ( staklo, metal...) u hrani ili njeno stanje koje ima mogućnost da prouzrokuje nepovoljno delovanje na zdravlje čoveka.
  HACCP sistem obezbeđuje visok nivo sigurnosti hrane i preventivno delovanje.
  HACCP sistem primenjen je u kompletnom lancu ishrane, od sirovina iz prirode pa do krajnjih korisnika proizvoda
  HACCP je od juna 2009. zakonski zahtev u našoj zemlji.
  U našoj kompaniji HACCP sistem primenjen je u nastojanju da kupci i potrošači mogu imati poverenje u zdravstvenu ispravnost naših proizvoda.
 • 26. Na nekim pakovanjima stoji da proizvod 'može da sadrži u tragovima', a u nekima ne stoji.
          Da li to znači da na pakovanjima gde nema izjave, da ti proizvodi nisu kontamirani?
  Na svim Bambijevim proizvodima kod kojih postoji mogućnost unakrsne kontaminacije bilo kakvim alergenima, koji nisu navedeni u spisku sastojaka na deklaraciji, to je jasno naznačeno izjavom da može da ih sadrži u tragovima. Prema našem pravilniku – alergen se deklariše tako da specifično ime alergena bude navedeno uz naziv sastojka: npr. sojin lecitin, pšenični skrob. Ako se izjava tog tipa ne nalazi na pakovanju, to znači da se jedini alergeni mogu naći u samim sastojcima proizvoda.
 • 27. Koje zdravstvene regulative se pridržavate u svom radu?
  Pre svega Zakon o bezbednosti hrane i prateći pravilnici u kojima su preciznije definisani svi zahtevi vezani za bezbednost i kvalitet hrane – naših proizvoda ali i naših sirovina. Za ono za šta ne postoji regulativa kod nas trudimo se da primenjujemo evropske standarde.
Greška: E-mail adresa već postoji u bazi.